Da, si in secolul al 19-lea, cum spuneam, cand muzeele au devenit spatii publice, adica tot omul putea intra in ele, simturile prin care obiectele puteau fi percepute au fost inregimentate si ele. Vazul a ramas singura unealta de cunoastere - intelectual, masculin, superior, civilizator, occidental - spre deosebire de celelalte... Vizitatorul vedea.
Dar, de cand cu efuziunile fenomenologice, unii si altii au inceput sa spuna ca vazul e un simt care il face pe vizitator sa fie pasiv, sa nu se implice in actul de cunoastere, la fel cum ar face-o daca ar atinge obiectul, de exemplu. In consecinta, si muzeele astea din jurul nostru, prafuite si clasice au inceput sa vrea sa democratizeze felul in care vizitatorii se pot raporta la obiecte. Asa se face ca ne intoarcem la materialitate, la miros, gust-uneori...
Unele o fac pe bune, altele mai de forma. Materialitatea in muzee ma bucura, ma gadila in palma si la buric. Ma face sa simt ca vreau si eu sa cos un buzunar la o perdea, sau sa fac o carte groasa cu coperti cartonate. Stiti un muzeu in care materialitatea sa fie pusa pe pereti? Da, stiti!
Numai ca nu toate muzeele inteleg prin liberalizarea simturilor intoarcerea la natural si materialitate. Unele produc doar interactivitate. Iar mie chestia asta cu interactivitatea nu-mi prea place! Multe muzee sau expozitii se doresc interactive - si cred curatorii lor - ca asta se obtine apasand pe buton, accesand tehnologia! Asta, dupa mine, nu e reintoarcere la simturi si la a fi un vizitator activ - ca cel de secol 18 de exemplu-, e tot un fel de vizualitate cu buton.