luni, 11 februarie 2008

Top 10 al muzeelor din Bucureşti

România Liberă a realizat un top 10 al muzeelor din Bucureşti. Criteriile au fost, în mod interesant, nu numai numărul de vizitatori ci şi noutatea discursului muzeal, relaţia cu vizitatorii şi tehnicile de promovare. Pe locul întâi, Muzeul Ţăranului Român. Un loc binemeritat, pledez eu pro domo, având în vedere criteriile alese. Destul de dure (dar din păcate, adevărate) sunt aprecierile despre muzeele aflate pe ultimele locuri. Si îmi place ideea de "muzeu învechit moral".

Aşteptăm şi alte păreri! 

Iată articolul:

"Desi unele detin colectii bogate si atractive, muzeele invechite moral sunt mai putin vizibile decat cele care se implica activ in viata culturala.

Doar cateva dintre muzeele bucurestene si-au innoit semnificaiv discursul muzeal, punand accentul pe tehnici moderne de prezentare si promovare adecvata.

Din cele 32 de muzee si case memoriale din Bucuresti, Muzeul Satului, Muzeul National de Arta si Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa" se afla in continuare in topul preferintelor publicului general,reflectate de numarul relativ mare de vizitatori anuali (207.000 de vizitatori in 2007 pentru Muzeul Satului, cate 112.000 pentru celelalte doua). Insa, daca tinem cont de ritmul in care au fost innoite colectiile specifice si, mai ales, de modalitatile de prezentare si de promovare a expozitilor, doua muzee bucurestene au fost in ultimii ani deosebit de active – Muzeul Taranului Roman si Muzeul National de Arta Contemporana. Topul prezentat a rezultat din combinarea criteriilor care tin de bogatia si gradul de interes al colectiilor, de tehnicile de prezentare si de discursul muzeal per ansamblu, cu criteriul calitatii serviciilor oferite (editare de cataloage, vizite ghidate), promovarea (relatia cu presa, campanii publicitare, website, relatia cu publicul) si activitatile si evenimentele conexe (proiecte de cercetare, relatia cu mediul profesional si academic, fundatii si alte institutii, activitati educationale, participare la festivaluri, gazduire evenimente etc.)

 

Muzeul Taranului Roman

1 Reinfiintat in 1990 sub conducerea lui Horia Bernea, MTR a reusit in numai sase ani sa obtina o distinctie cu care nu se poate lauda nici un alt muzeu romanesc: European Museum of the Year Award, un premiu Oscar sau Nobel european al muzeelor. Pentru a acorda premiul, o comisie a studiat reprezentativitatea si gradul de interes al colectiilor, expozitiile si discursul muzeal, serviciile facute publicului, ambianta, gestiunea, personalul, publicatiile, promovarea si comunicarea. De atunci, MTR a pastrat aceeasi maniera creativa de expunere, acelasi discurs muzeal inovator, aceeasi implicare in proiecte academice sau culturale si aceeasi echipa activa si competenta. Campaniile media, evenimentele gazduite, concertele din localul asociat, atelierele organizate il recomanda drept cel mai activ muzeu la ora actuala.


Muzeul National de Arta al Romaniei

2 Desi discursul muzeal si institutia ca atare sunt mai degraba invechite, MNAR detine una din cele mai importante si mai consistente colectii de arta, unica in lume prin obiectul ei, cu care muzeele mai tinere cu greu pot concura. Nu numai Galeriile de arta romaneasca veche si moderna, dar si Galeria de arta europeana contin capodopere de prima mana. Expozitiile temporare sunt cateodata minore, dar recenta retrospectiva Grigorescu, expozitia de arta romaneasca de avangarda sau de sculptura britanica contemporana sunt evenimente de exceptie, care ar putea fi promovate mai bine publicului tanar.

 

Muzeul National de Arta Contemporana 

3 Desi sta foarte bine la capitolul promovare si activitati conexe si are o relatie privilegiata cu publicul, MNAC este un muzeu tanar care abia isi creeaza o colectie redutabila. Daca unele din expozitiile temporare gazduite constituie adevarate evenimente culturale, altele par incropite din orice au de oferit artistii contemporani locali intr-un anumit moment. 


Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"

4 Cu toate ca s-a aflat intotdeauna in topul preferintelor publicului, iar in 2004 a dus o campanie publicitara premiata de relansare a imaginii, Muzeul Antipa isi justifica actualmente doar partial renumele. Colectiile sunt reinnoite si expozitiile regandite intr-un ritm prea lent si nejustificat, dat fiind potentialul domeniului acoperit. Participarea la evenimente precum Noaptea muzeelor si implicarea activa in evenimente care atrag publicul lasa de asemenea de dorit.


Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

5 Un muzeu original, cu potential turistic deosebit, Muzeul Satului practica un discurs muzeal mai degraba batranicios, care nu este justificat de domeniul de activitate.


Muzeul National de Geologie

6 Unul dintre muzeele mai putin cunoscute ale Capitalei gazduieste expozitii interesante si de regula atractiv prezentate. In ultima vreme participa la mai multe evenimente si le promoveaza adecvat, adesea in parteneriat cu vecinii sai, Antipa si MTR.


Muzeul National de Istorie

7 Un muzeu de domeniul trecutului, unde cu greu gasesti un ghid. Cu toate ca se implica in proiecte de cercetare si gazduieste expozitii temporare, acestea nu prea ajung la cunostinta publicului.


Muzeul Militar National

8 Posesorul unor colectii cu un potential deosebit de atractivitate pentru publicul tanar, Muzeul Militar nu se promoveaza si nu organizeaza evenimente.


Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti

9 Cu un patrimoniu de peste 400.000 de obiecte, Muzeul Sutu ar putea beneficia mai mult de revirimentul interesului publicului fata de istoria si arhitectura capitalei.


Muzeul Literaturii Romane

10 Prezent cu cateva proiecte interesante in ultimii doi ani (Euroliteratur, U.R.M.E.) si gazda a unui cenaclu respectat, Muzeul Literaturii nu are mare lucru de aratat.

2 comentarii:

Marcel spunea...

Uff,,, mai am cateva de vazut inseamna! :(

Anonim spunea...

cand ai fost ultima oara la muzeul satului, frate?
ai cam ramas in urma cu ce se intampla pe acolo...